Anställa sin första medarbetare

När man kommer till den punkt att man inte längre kan göra allt själv och man känner att man både måste och har råd att anställa sin första medarbetare, kan det kännas som en stor utmaning och det är inte alltid lätt att veta hur man går till väga.

Att gå från att driva sitt eget företag till att bli arbetsgivare har många implikationer. Men innan man kommer till ens det måste man ju tänka på hur man hittar den medarbetaren man behöver. Rekryteringen kommer att kosta tid och det är ju upp till var och en var man tar denna tid från. För de som rekryterar för första gången kommer det att ta mer tid än de flesta är beredd på.

Börja alltid med vad exakt företaget behöver för typ av person. Krävs det några speciella expertiser eller är man förberedd på att behöva lära dem allt de behöver kunna på plats. Om man kommer att behöva arbeta när varandra kan det kännas som ett logiskt val att hitta någon lik en själv, men det är oftast bättre att försöka hitta någon som kan balansera upp det man själv kanske uppfattar som sina svaga sidor.

Formulera sedan en platsannons och lägg upp den på Platsbanken. Det kan dock vara smart att lägga upp den på mer än ett ställe, så man kan även lägga upp den på en sajt som Jobbsafari eller liknande. Se till att alla som söker även lämnar in CV, men gå inte bara efter detta. Bekräfta mottagningen av ansökan och försök beräkna hur lång tid det tar innan det är dags att återkoppla med jobbsökande. Följ sedan upp med intervjuer. Här kan det vara bra att läsa på sig lite om intervjutekniker och råd så man vet att man ställer bra frågor.

Tro inte att det kommer att vara lätt att göra ett val, det är oftast något ganska svårt och det kan lätt vara något man tänker på dag ut och dag in innan man äntligen lyckas göra ett val. När man nu har något som representerar ens företag förutom sig själv behöver man ju få dem att känna sig som en del av företaget. Ta exempelvis och tryck upp en t-shirt i deras storlek med företagets namn/logo på. En sajt som Easytryck kan snabbt och enkelt hjälpa en med detta.

Kom också ihåg att man måste registrera sig arbetsgivare hos Skatteverket när man anställer någon för första gången.