Bli mer organiserad i ditt arbete

Ett oorganiserat arbetsflöde kan i längden göra stor skada i ditt dagliga arbete. Även du tekniskt sett endast förlorar lite tid här och där, är det på sikt en hel del tid du slösar bort. Men om du bara lägger ned lite tid och energi på att etablera goda rutiner och eliminera de moment som kostar tid kan du skapa ett mycket mer organiserat och effektivt arbetsflöde.

Lär dig sätta deadlines

Att tidigt besluta när något ska vara klart är i regel väldigt positivt. Men om du arbetar med uppgifter som oftast bara behöver göras någon gång under månaden eller veckan, är det lätt hänt att saker och ting skjuts på lite väl mycket. Försök därför att sätta mjuka och hårda deadlines för saker och ting kontinuerligt under tiden framöver så du periodvis kan checka av hur du ligger till med allt.

Anteckna mer under dagen

Ju fler saker du har nedskrivna någonstans desto bättre organiserad kan du ofta vara. Men det spelar självfallet även en roll var du skriver ned allt. Om du fyller upp hela din arbetsplats med dussintals post-it-lappar kan du nog behöva göra lite omstrukturering. Många gör sina viktiga anteckningar på mobilen idag, men det är fortfarande praktiskt med gamla hederliga analoga lösningar som en filofax. Äger du inte en sådan kan du titta in på exempelvis Kalenderkungen och skaffa en.

Avbryt inte arbetet hela tiden för andra uppgifter

I den mån det är möjligt i ditt arbete bör du inte avbryta det du håller på med för andra arbetsuppgifter eller liknande. Ett klassiskt exempel på detta är att kontinuerligt kolla mailen så fort något kommer in. Få mail behöver läsas och ge svar på sekunden de kommer in. Om du av någon anledning inte riktigt kan vänta tills arbetsuppgiften är färdig för att hantera saker som dyker upp runtomkring dig bör du åtminstone besluta vissa tider då du tar itu med dem.