När man förlorat sitt jobb – olika alternativ

job hunt

Nästan alla har någon gång i livet stått utan jobb eller vara tvungen att lämna sitt jobb på grund av olika skäl. Hur man går vidare från arbetslös till att få ett jobb kan ske på olika sätt. Här nedan presenterar vi de vanligaste alternativen.

Arbetsförmedlingen

De har inte de bästa siffrorna när det kommer till att ge personer nya tjänster, men de kan hjälpa nybörjare på marknaden att lära sig hantera arbetsintervjuer och hur man skriver bra CV. Det är också nödvändigt att registrera sig på arbetsförmedlingen om man vill få A-kassa och liknande. Men man ska inte använda arbetsförmedlingen som enda jobbkälla. Det finns många jobb som aldrig hamnar på arbetsförmedlingens hemsida.

Outplacement

Har man råd att spendera pengar under sitt arbetssökande kan man söka sig till företag som hjälper till att hitta ett nytt jobb åt en. De försöker hjälpa en att hitta en ny karriär, ger viktiga råd och tips samt har kontakter inom flera olika branscher. Det finns företag som har över 25 års erfarenhet med att hjälpa arbetslösa komma upp på fötter igen, med mer insikt i vad man själv vill och är ute efter, karriärmässigt.

Besöka företag

Ett mer direkt sätt att hitta jobb är att besöka företag man finner intressanta. Man får skriva ut ett gäng CV:s och knacka på hos företagen med hopp om att få prata med någon ansvarig på kontoret. Många företag väljer att inte annonsera genom arbetsförmedlingen, så det finns en hel del lediga jobb som man inte får höra talas om. Man kan även ringa till företagen, om det är för lång att besöka dem.

Starta eget företag

Om man är trött på att vara anställd, kan man bli sin egen chef. Det gäller bara att ha en bra idé och ta reda på om det finns en marknad för den produkt eller de tjänster som du tänker erbjuda. Att starta eget kan vara en lång process och det kräver hårt arbete för att få ett företag att lyckas. Men om man är villig att göra uppoffringar, kan man få väldigt mycket tillbaka.